Csempefelújítás bontás nélkül, festéssel

Bevásárlólista

Csempe felújítása, alapozása, festése. Vízálló lakkozása, ápolása.

Ebben az esetben a csempézés fugája nem tűnik el, egyszerűen átfestésre, lakkozásra kerül a csempe felületével együtt. Belső térben, oldalfalakon biztonságos megoldás. Ezzel a felújítási módszerrel vékony festék réteget festünk a csempézésre, ezért járófelületeken alkalmazva nem ajánljuk! Amennyiben valaki úgy dönt hogy ennek ellenére mégis elkészíti járófelületen, abban az esetben a minden napos használat közben fokozottan kímélni kell!                                                                                                                         

A HARZO termékek minden esetben vizes bázisú anyagok! A szerszámok vízzel moshatóak!

 

Hozzá való termékek: használat előtt minden anyagot alaposan keverj fel!

 

 • HARZO T-16 vizes bázisú egykomponensű alapozó olyan helyiségekbe ahol a vízterhelés minimális (pl. wc) vagy HARZO T-16 2K vizes bázisú kétkomponensű alapozó olyan helyiségekbe ahol a vízterhelés erős (pl. fürdőszoba)
 • HARZO Color fedőfesték, fehér színben vagy színre keverve (festékboltban RAL és NCS színrendszer szerint színezhető, illetve házilag, vizes bázisú kézi színező pasztákkal)
 • HARZO két-komponensű vizes lakk (kevésbé vízterhelt helyiségekben pl. wc, elég a HARZO Color fedőfestéket alkalmazni, nem fontos a kétkomponensű vizes lakkot is)  HARZO Fényesítő-Ápoló

 

Munkafolyamat, rétegrend leírása:

 

1. Előkészítés, zsírtalanítás

A csempe zsírtalanításához használhatsz Trisót, meleg vízben feloldva vagy bármilyen zsíroldót. A zsír leoldása után tiszta vízzel mossd át alaposan a csempét. Töröld szárazra. Ügyelj arra, hogy a zsírtalanító lemosása után a megszáradt csempéről a zsírtalanító maradványait (fátyolos réteg), száraz ronggyal alaposan töröld le!

2. Javítások

Nem kívánt lukak, kisebb hibák javítása HARZO Fix Kiegyenlítő és tömítőanyaggal, illetve a HARZO Fix javító tapasszal történjen.

3. Alapozás

Hibák javításának teljes száradása után a HARZO T-16 hídképző alapozó egyenletes felkenése, eldolgozása következik hígítás nélkül (a kétkomponensű alapozóhoz 10-15% víz hozzáadása szükséges), egy rétegben ecsettel a sarkokban és a széleken illetve rövid szőrű (kb. 10-15 mm szálhosszúságú) hengerrel a nagyobb felületeken.

Egykomponensű T-16 alapozó kiadóssága: 10-11m2/liter/réteg. Kétkomponensű T-16 alapozó kiadóssága: kb. 810 m2/kg/ réteg. Száradási ideje mindkét terméknek: kb. 2-3 óra, függ a hőmérséklettől és a megfelelő szellőztetéstől, ventilálástól. Az egykomponensű alapozó száradási idő után azonnal átvonható. A kétkomponensű alapozónál célszerű az átvonhatósággal, száradási idővel együtt 4-5 órát várni!

Egykomponensű T-16 alapozó kiszerelése:

 • 250 ml
 • 1 liter
 • 4 liter
 • 10 liter

Kétkomponensű T-16 alapozó kiszerelése:

 • 0,5 kg (A+B komponens)
 • 1 kg (A+B komponens)
 • 4 kg (A+B komponens)

 

4. A szín kenése

Fehér illetve színre kevert HARZO Color fedőfestékkel két-három rétegben kell lefestened a megszáradt T16 alapozót.

Amennyiben maszkoló (ragasztó) szalaggal bordűrt kívánsz kialakítani vagy egyéb felületen maszkoló szalagot használni, arra ügyelj, hogy azt minden esetben csak a rétegek teljes száradása után távolítsd el, és ha szükséges maszkold újra!

5. Lakkozás (elhagyható munkafolyamat, ha nem erős vízterhelésű helyiség oldalfalát újítod fel pl. wc)

A HARZO Color fedőfesték megszáradása után amennyiben szükséges, következhetnek az utolsó apróbb javítások, majd a HARZO kétkomponensű vizes lakk (sűrű, fehér színű, száradás után színtelenné váló)  bekeverése, felkenése.

A lakk bekeverése az A. komponens felkeverésével kezdődik, majd az A. és B. komponens összeöntése és átkeverése következik tiszta vödörben, tiszta keverőszárral, 5-6 percig keverd, hogy a kémia folyamatok beinduljanak. Kényelmesen kb. 2 óra áll rendelkezésedre a lakk felkenéséhez, hengerezéséhez azután a lakk el kezd bekötni a vödörbe. Mindig tiszta hengerrel, ecsettel és lehúzó ráccsal dolgozz!! Lakkozáshoz érdemes rétegenként új hengert, ecsetet, lehúzó rácsot alkalmaznod, amennyiben nem tudod alaposan kimosni!  Javasoljuk hogy a lakkozáshoz a Shuller márka MICROLINE PRO 17 mm szőrhosszúságú festőhengerét használd és jó minőségű ecsetet!

Az első réteghez 5% vizet kell hozzáadnod, amit össze kell keverned és így felkenni. Majd 2-3 óra száradás után még egyszer le kell kenned, de víz hozzáadása nélkül. A második réteg felkenése után ismét minimum 2-3 óra száradási időt biztosíts.

Amíg nem ismered meg az anyag viselkedését, egyszerre mindig csak egy falrészt kenj le, majd utána a következő falrészt. A kétkomponensű lakkot figyelmesen kezeld!! Amennyiben szükséges a lakkot beosztani, többfelé mérni, használj digitális háztartási mérleget a kiméréshez és ügyelj a súlyrész arányok pontos betartására!

Száradási idő rétegenként:  kb.2-3 óra, ami függ a levegő hőmérséklettől és a szellőztetés lehetőségeitől, ventilálástól.

Abban az esetben ha nem vizes helyiséget újítasz fel, alkalmazhatod a HARZO egy komponensű Parkett lakkot is a felület megvédése céljából minimum kettő de inkább három rétegben!

Rétegek közötti száradási idő: kb. 2-3 óra, hőmérséklettől, szellőztetéstől függően.

Mindkettő lakk kiadóssága: kb. 10-12 m2/réteg/kg és mindkettő lakk vizes hígítású.

A HARZO kétkomponensű Lakk kiszerelései: 

 • 1 kg (A+B Komp.)
 • 4 kg (A+B Komp.) matt fényben kapható, száradása után a fénye HARZO Fényesítő-Ápolóval változtatható, fényesíthető.

A HARZO egy komponensű Parkett lakk kiszerelései (arra az esetre ajánljuk, ha nem a HARZO két komponensű lakkot választod, mert nem vizes helyiséget újítasz fel): 

 • 250 ml
 • 1 lit
 • 2,5 lit
 • 5 lit

Fényes, Selyem és Matt fényű változatban kapható.

6. Ápolás, fényezés

A HARZO Fényesítő-Ápoló a megszáradt lakkok mikronnyi, szabad szemmel nem látható pórusait tömíti be és alkot koptató hatásoktól védő réteget, ami nagyon könnyen takarítható, tisztántartható. Számtalan réteg felhordható egymás után a száradást követően. Az ápolóval hetente, havonta, évente újra és újra ápolhatod a felületet, biztosítva fényét és a takarítás könnyeddé válásának élményét.

HARZO Fényesítő-Ápoló vízszerű, fehér színű, száradás után színtelenné váló folyadék. A teljesen megszáradt lakkon két-három rétegben egy mikro szálas felmosó mop alkalmazásával kell eldolgoznod, egyenletesen szétoszlatnod. A Fényesítő ápolót rövidszőrű (kb. 10 mm szőrhosszúságú) festőhengerrel lehet felhordani az oldalfalra, vagy a moppra felhengerezni, majd egyenletesen szétoszlatni moppal az oldalfalon. Ügyelned kell, hogy ne folyjon meg!!

Rétegek közötti száradási idő kb. 30-40 perc, hőmérséklettől függően.

Kiadóssága kb. kb. 60 m2/réteg/liter.

Kiszerelések:

 • 0,5 liter
 • 1 liter

A HARZO FÉNYESÍTŐ-ÁPOLÓT ÉRDEMES MEGŐRIZNI!

Bármikor ápolható, frissíthető vele az így elkészített munkafelület és nagyon kiadós.

Alkalmazható továbbá: fényében kopott, festett vagy lakkozott fa, bútor, lakkozott parketta, laminált parketta, linóleum valamint zománcfestékkel festett felületeken megújítás, ápolás céljából.

Selyem-matt és fényes változatban kapható.

A fentebb leírt anyagokat és technikákat járófelületekre és zuhanykabinokba csak a HARZO T16 kétkomponensű alapozó felhasználása mellett alkalmazd!  

Járó felületeken, tusolókban, épített tusolókban, nagy forgalmú fürdőkben, öltözőkben, ipari környezetben NE alkalmazd szakember segítsége és a gyártó szakirányú tanácsai nélkül! Ezekben az esetekben keressd fel alkalmazás technikusainkat az  [email protected] vagy Tel: 06 70 623 7610 elérhetőségeken!

Szakmai konzultációt követően a zuhanyzók oldalfalainak alapozására minden esetben a HARZO T-16 kétkomponensű alapozót kell alkalmazni!

Járófelületekre leginkább a HARZO vastagbevonatokat ajánljuk!

 

 

Bevásárlólista

Felhasznált termékek

Díszítő falvédő, bútorfelújító anyagok

HARZO Color csempe és bútorfesték

Két komponensű lakk és fényesítő-ápoló anyagok

HARZO Kétkomponensű Vizes Lakk