Csempefelújítás bontás nélkül, a régi fuga megszüntetésével simára glettelve, festve.

Bevásárlólista

Csempe vízálló felújítása, bontás nélkül.

A régi fuga megszüntetésével, simára glettelt felülettel, egyszínű festessél.

Lakkozva, ápolóval kezelve.

 

A HARZO Csempeglett segítségével bontás nélkül, pormentesen tüntetheted el a régi csempét és öreg fugáidat. Sima egyszínű HARZO Color fedőfestékkel, HARZO két komponensű Lakkal és HARZO Fényesítő-Ápolóval vízálló felületet készíthetsz, bármilyen színben. 

A HARZO termékek minden esetben vizes bázisú anyagok! A szerszámok vízzel moshatóak!

 

Hozzávaló termékek: használat előtt minden anyagot alaposan keverj fel!

 • HARZO Csempeglett
 • HARZO-Fix Simító glett
 • HARZO Alap mélyalapozó
 • HARZO Color fedőfesték (színezése festékboltban RAL vagy NCS színrendszer szerint történhet, illetve házilag, vizes bázisú kézi színező pasztákkal)
 • HARZO két komponensű vizes lakk
 • HARZO Fényesítő-Ápoló

 

Munkafolyamatok, rétegrendek leírása:  

1. Előkészítés

A csempe zsírtalanításához használhatsz Trisót, langyos vízben feloldva vagy bármilyen zsíroldót. A zsír leoldása után tiszta vízzel mossd át alaposan a csempét. Töröld szárazra. Ügyelj arra hogy a zsírtalanító lemosása után a megszáradt csempéről a zsírtalanító maradványait (fátyolos réteg), száraz ronggyal alaposan töröld le! 

2. első réteg glettelése

A HARZO csempe glettbe a szép egyenes alap, a könnyebb glettelés és a csempe mozgásának áthidalása érdekében ajánlott építőipari hálót beágyazni, amit homlokzatszigetelésnél is alkalmaznak.

A hálót méretre kell vágni úgy hogy az oldalfal aljától és tetejétől kb. fél -1 centi maradjon el. A leszabott háló szélességétől kb. 10 cm-rel  kijjebb legyen a csempeglett felkenve. A hálót, leszabása után ebbe a glettbe kell belehelyezned és rozsdamentes glett vassal simítani, belenyomni a hálót, majd a felesleget lehúznod róla és visszaraknod a vödörbe. Ezután helyezd mellé a következő hálót ugyan így, csak NE kerüljön rá fedésbe, kb. fél centi legyen a két háló között. Járófelületen ugyanígy kell eljárni,  a hálót érdemes 60 cm-es sávokra darabolni mert így térdelés és hajolgatás közben, kézzel könnyebben átérhető a háló a beágyazásnál.

Az összes hálót ami a beágyazáshoz szükséges, ajánlott a glettelés előtt méretre szabni, hogy a glettelésnél erre már ne legyen gond!

TIPP: oldalfal esetében amikor a hálót belehelyezed a HARZO csempeglettbe, arra kell figyelned, hogy ez felülről lelógatva történjen és a felső részébe simíts bele spaklival, glettvassal ami oda fogja a hálót és így szépen lefelé haladva simítva ágyazhatod be. 

Száradási ideje kb. 4-8 óra, 20-22 °C levegőhőmérséklet és megfelelő szellőztetés, ventilálás mellett. Kiadóssága: kb. 1kg/m2/egy rétegben 

Csempeglett kiszerelései:

 • 6 kg
 • 20 kg

 

3. HARZO-Fix Simító glettelés

(a HARZO Fix Simító glettet a teljesen sima falak kiképzésére alkalmazzák festés előtt, ezzel az anyaggal sokkal könnyebben készíthetőek el sima falak, egyszerűbb, könnyebb a glettelés mint a csempe glettel)

Száradás után a kis kiálló darabokat, kantokat meg lehet kaparni spaklival vagy csiszolni és portalanítani. Portalanítás után a HARZO-Fix Simító glettel másodszor simára kell glettelni általában egy rétegben, illetve a hálóbeágyazás glettelésének minőségétől, hibáitól függően több rétegben is lehet. Amennyiben ezek után még hibák találhatóak, azokat a Simító glettel javítani (flekkelni) kell. A sarkokba célszerű újbeggyel Simító glett anyagot húzni, ne legyen sarkos a kialakítás, inkább íves, mert így szép lesz a festés végeredménye.

Száradási ideje függ a vastagságától. 1-2mm vastagságban kb. 30 perc-1 óra, 20-22 °C levegőhőmérséklet és megfelelő szellőztetés, ventilálás mellett.

 

Kiadóssága: kb. 0,2-0,3 kg/m2/egy rétegben, hibák mélységétől függően

Kiszerelések:

 • 3 kg
 • 6 kg
 • 20 kg

 

3. Mélyalapozás

A HARZO-Fix Simító glett száradása után következik a csiszolás, portalanítás, mosás, szárazra törlés és a  mélyalapozás HARZO Alap mélyalapozóval. Felhordása történhet hengerrel, de jobb a bedolgozás hatékonysága ecsettel és korongecsettel. Maximum 5-10% vízzel hígítható.

Száradási ideje kb. 2-3 óra, 20-22 °C levegőhőmérséklet és megfelelő szellőztetés, ventilálás mellett. Kiadóssága: 10-12 m2/liter/réteg.

Kiszerelések:

 • 2 lit
 • 5 lit
 • 10 lit

 

4. A Szín festése

Ezután az igényeknek megfelelően a fehér vagy színre kevert HARZO Color fedőfesték felkenése következhet egyenletesen, egy-kettő vagy három rétegben, a szín telítettségétől függően, ecsettel a sarkokban és a széleken, illetve rövid szőrű (kb. 10-15 mm szálhosszúságú) jó minőségű hengerrel a nagyobb felületeken. Ez ugyanolyan kivitelezés mint egy sima festés a szobában, konyhában stb. oldalfalakon. A rétegek között kb. 2-4 óra száradási időt biztosíts. Az anyagot alapos felkeverés mellett max. 5% víz hozzáadásával hígíthatod.

Száradási ideje kb. 2-4 óra 20-22 °C levegőhőmérséklet és megfelelő szellőztetés, ventilálás mellett. Kiadóssága: 10-11 m2/liter/réteg.

Kiszerelések:

 • 250 ml
 • 1 lit
 • 2,5 lit
 • 5 lit

 

5. Lakkozás

A HARZO Color fedőfesték száradása után következhetnek az utolsó apróbb javítások, majd a HARZO két komponensű vizes lakk bekeverése, felkenése.

A lakk bekeverése az A. komponens felkeverésével kezdődik, majd az A. és B. komponens összeöntése és átkeverése következik tiszta vödörben, tiszta keverőszárral, 5-6 percig keverd, hogy a kémia folyamatok beinduljanak. Kényelmesen kb. 2 óra áll rendelkezésedre a lakk felkenéséhez, azután a lakk el kezd bekötni a vödörbe. Mindig tiszta hengerrel, ecsettel és lehúzó ráccsal dolgozz!! Lakkozáshoz érdemes rétegenként új hengert, ecsetet, lehúzó rácsot alkalmaznod, amennyiben nem tudod alaposan kimosni!! Lakkozáshoz a Schuller márka MICROLINE PRO 17 mm szőrhosszúságú festőhengerét használd és jó minőségű ecsetet!

Az első réteghez 5% vizet kell hozzáadnod, amit össze kell keverned és így felkenni. Majd 2-3 óra száradás után még egyszer le kell kenned, de víz hozzáadása nélkül. A második réteg felkenése után is minimum 2-3 óra száradási időt biztosíts.

Amíg nem ismered meg az anyag viselkedését, egyszerre mindig csak egy falrészt kenj le, majd utána a következő falrészt. A két komponensű lakkot figyelmesen kezeld!! Amennyiben szükséges a lakkot beosztani, többfelé mérni, használj digitális háztartási mérleget a kiméréshez és ügyelj a súlyrész arányok pontos betartására!

Száradási idő rétegenként:  kb.2-3 óra, ami függ a levegő hőmérséklettől és a szellőztetés lehetőségeitől. Kiadóssága: 10-12 m2/kg/réteg

Kiszerelések:

 • 1 kg (A+B komponens)
 • 4 kg (A+B komponens)

 

6. Ápolás, fényezés

A HARZO Fényesítő-Ápoló a megszáradt lakkok mikronnyi, szabad szemmel nem látható pórusait tömíti be és koptató hatásoktól megvédve alkot védő réteget, ami nagyon könnyen takarítható, tisztántartható.

Számtalan réteg felhordható egymás után a száradást követően. Az ápolóval hetente, havonta, évente újra és újra ápolhatod a felületet, biztosítva fényét és a takarítás könnyeddé válásának élményét.

HARZO Fényesítő-Ápoló vízszerű, fehér színű, száradás után színtelenné váló folyadék. A teljesen megszáradt lakkon két-három rétegben egy mikroszálas felmosó mop alkalmazásával kell eldolgoznod, egyenletesen szétoszlatnod. A Fényesítő ápolót rövidszőrű (kb. 10 mm szőrhosszúságú) festőhengerrel lehet felhordani az oldalfalra, vagy a moppra felhengerezni, majd egyenletesen szétoszlatni moppal az oldalfalon.  Ügyelj arra, hogy ne folyjon meg!!

Rétegek közötti száradási idő kb. 30-40 perc, hőmérséklettől függően. Kiadóssága kb. 60 m2/liter/réteg

Kiszerelések:

 • 0,5 liter
 • 1 liter

A HARZO FÉNYESÍTŐ-ÁPOLÓT ÉRDEMES MEGŐRIZNI!

Bármikor ápolható, frissíthető vele az így elkészített munkafelület és nagyon kiadós.

Alkalmazható továbbá: fényében kopott, festett vagy lakkozott fa, bútor, lakkozott parketta, laminált parketta, linóleum valamint zománcfestékkel festett felületeken megújítás, ápolás céljából.

Selyem-matt és fényes változatban kapható.

A lakkozáshoz és a Fényesítő ápoló kenéséhez kesztyűt ajánlott viselni, mert nagyon ragaszkodó anyagok!

Fényezés befejeztével a mikro szálas rongyot vízzel alaposan mossd el és csavard ki, így újra használható marad!

Zuhanyzók oldalfalainak alapozására MINDEN ESETBEN a HARZO T-16 2K kétkomponensű alapozót kell alkalmazni! Kádak körül és egyéb oldalfalak illetve járófelületek esetében NEM KELL alkalmazni a HARZO T16 2K kétkomponensű alapozót!

Épített tusolókban, nagy forgalmú fürdőkben, öltözőkben, ipari környezetben NE alkalmazzák szakember segítsége és a gyártó szakirányú tanácsai nélkül! Ezekben az esetekben keressék fel alkalmazástechnikus kollégáinkat az  [email protected] vagy Tel: 06 70 623 7610 elérhetőségeken!

 

 

 

Bevásárlólista

Felhasznált termékek

Speciális előkevert vödrös glettanyagok

HARZO Fix Csempeglett hídképző

Speciális előkevert vödrös glettanyagok

HARZO Simító glett

Díszítő falvédő, bútorfelújító anyagok

HARZO Color csempe és bútorfesték

Két komponensű lakk és fényesítő-ápoló anyagok

HARZO Kétkomponensű Vizes Lakk

Két komponensű lakk és fényesítő-ápoló anyagok

HARZO Fényesítő-Ápoló