Csempefelújítás bontás nélkül, a régi fuga megszüntetésével, új optikai fugával, kőhatással.

Bevásárlólista

Csempe vízálló felújítása bontás nélkül, a régi fuga megszüntetésével!

Új optikai fugával vagy nélküle, finom struktúrával, márvány, fa, kő , beton es egyéb látványos effektekkel. Lakkozva, ápolóval kezelve.

 

Hozzávaló termékek: használat előtt minden anyagot alaposan keverj fel!

 • HARZO Csempeglett
 • HARZO Alap mélyalapozó
 • HARZO Fuga színalapozó (színezése a festékboltban RAL vagy NCS színrendszer szerint történhet illetve egyénileg, kézi színező pasztákkal)
 • SCOTCH 3M ragasztószalag (amennyiben új optikai fugát szeretne)
 • HARZO 3 Struktúrfesték (színezése a festékboltban RAL vagy NCS színrendszer szerint történhet illetve egyénileg, kézi színező pasztákkal)
 • HARZO Lazúr díszítő és Impregnáló fal-lazúr (színezése gépi vagy kézi színezéssel illetve színre kevert vizes bázisú festékekkel is történhet)
 • HARZO két komponensű vizes lakk
 • HARZO Fényesítő-Ápoló

 

Munkafolyamatok, rétegrendek leírása:

 

1.Előkészítés

A csempe zsírtalanításához használhatsz Trisót, langyos vízben feloldva vagy bármilyen zsíroldót. A zsír leoldása után tiszta vízzel mosd át alaposan a csempét. Töröld szárazra. Ügyelj arra hogy a zsírtalanító lemosása után a megszáradt csempéről a zsírtalanító maradványait (fátyolos réteg), száraz ronggyal alaposan töröld le! 

2. Glettelés

A HARZO csempeglettbe a szép egyenes alap, a könnyebb glettelés és a csempe mozgásának áthidalása érdekében ajánlott építőipari hálót beágyazni, amit homlokzatszigetelésnél is alkalmaznak.

A hálót méretre kell vágni úgy hogy az oldalfal aljától és tetejétől kb. fél -1 centi maradjon el. A leszabott háló szélességétől kb. 10 cm-rel  kíjjebb legyen a csempeglett felkenve. A háló leszabása után ebbe a glettbe kell belehelyezni és rozsdamentes glett vassal simítani, belenyomni a hálót, majd a felesleget lehúzni róla és visszarakni a vödörbe. Ezután helyezd mellé a következő hálót ugyan így, csak NE kerüljön rá fedésbe, kb. fél centi legyen a két háló között. Járófelületen ugyanígy kell eljárni, a hálót érdemes 60 cm-es sávokra darabolni, mert így térdelés és hajolgatás közben kézzel könnyebben átérhető a háló a beágyazásnál.

Száradási ideje kb. 4-8 óra, 20-22 °C levegőhőmérséklet és megfelelő szellőztetés, ventilálás mellett. Az összes hálót ami a beágyazáshoz szükséges, érdemes a glettelés előtt méretre szabni, hogy a glettelésnél erre már ne legyen gond!

TIPP: oldalfal esetében, amikor a hálót belehelyezed a HARZO csempeglettbe, arra kell figyelned hogy ez felülről lelógatva történjen és a felső részébe simíts bele spaklival, glettvassal ami oda fogja a hálót és így szépen lefelé haladva simítva ágyazhatod be.

Száradás után a kis kiálló darabokat, kantokat meg lehet kaparni spaklival vagy csiszolni és portalanítani. Portalanítás után a HARZO csempeglettel másodszor simára kell glettelni a felületet. Amennyiben ezek után még hibák találhatóak, azokat a csempeglettel javítani (flekkelni) kell. A sarkokba célszerű újbeggyel csempeglett anyagot húznod, ne legyen sarkos a kialakítás, inkább íves, mert így könnyű lesz szépen bevezetned a sarkokba a fugaszalagot.

Száradási ideje kb. 2-3 óra, 20-22 °C levegőhőmérséklet és megfelelő szellőztetés, ventilálás mellett.

Kiadóssága: kb. 1,5-2,5 kg/m2/kettő rétegben (második réteg vékonyabb).

Csempe glett kiszerelései:

 • 6 kg
 • 20 kg

3. Mélyalapozás

A HARZO csempeglett száradása után következik a csiszolás, portalanítás, mosás, szárazra törlés és a  mélyalapozás HARZO Alap mélyalapozóval. Felhordása történhet hengerrel, de jobb a bedolgozás hatékonysága ecsettel és korongecsettel. Bőven kell kenni, nem szabad spórolni az anyaggal!  A HARZO Alap mélyalapozót vízzel hígítani nem szabad ebben az esetben!!

Száradási ideje kb 2-3 óra, 20-22 °C levegőhőmérséklet és megfelelő szellőztetés, ventilálás mellett. Kiadóssága: 10-12 m2/liter/réteg.

Kiszerelések:

 • 2 lit
 • 5 lit
 • 10 lit

4. Fuga színének kenése (arra az esetre, ha szeretnéd felosztani a felületet)

Ezután az igényeknek megfelelően a fehér vagy színre kevert HARZO Fuga színalapozó festék felkenése következhet egyenletesen, egy rétegben ecsettel a sarkokban és a széleken, illetve rövid szőrű (kb. 10-15 mm szálhosszúságú) hengerrel a nagyobb felületeken.  Az anyagot alapos felkeverés mellett max.5% víz hozzáadásával hígíthatod.

Száradási ideje kb. 2-4 óra 20-22 °C levegőhőmérséklet és megfelelő szellőztetés, ventilálás mellett. Kiadóssága: 10-11 m2/liter/réteg.

Kiszerelések:

 • 2 lit
 • 4 lit

5. Fuga kialakítása (arra az esetre, ha szeretnéd felosztani a felületet)

Következik az optikai fuga meghatározása, kimérése, a Scotch 3M fuga ragasztószalag felragasztása, aminek méretezése tetszés szerint történhet, lézer vagy vízmérték segítségével. Nem szabad folyamatos ceruzavonalat húznod, mert meglátható lesz a fugák kialakításában!! Elég a falon, a vízszintes fugakimérésnél a sarkokban és közötte egy-két jelölést tenni, függőlegesnél csak alul és felül kell jelölni és a Scotch 3M szalagot ezen jelölések mentén ragasztani. Ügyelned kell, hogy a sarkokban ne keletkezzen feszültség a szalagban(ne ugorjon ki a sarokból), ezért odafigyelve kell bevezetned a fuga ragasztó szalagot a sarkokban kialakított ívbe (amit a glettelésnél újbeggyel alakítottál ki) és tovább haladva követve a jelölést és a szalagot alaposan simítsd rá az alapra. A fugaszalagot minden esetben ragaszd túl a csempén, az ajtófélfára, festett felületre, stb tulajdonképpen oda ahol nincsen már csempe, ahová nem kentél semmilyen anyagot és meg fogod találni a fuga szalagot akkor is amikor elfeded a textúra anyaggal!

A Scotch 3M ragasztószalag méretei: 58 m hosszú és 3,17 mm széles.

6. A textúra elkészítése

A tetszőlegesen színre kevert HARZO 3 struktúrfesték felhordása következik vastagabb rétegben, festő hengerrel (ajánlott szőrhosszúsága kb. 15mm), tetszőleges mintázással, amit rozsdamentes glettvas kreatív alkalmazásával tovább lehet formázni a legkülönfélébb módokon. A végleges mintázat kialakítása előtt érdemes egy darab mintatáblán, gipszkartonon begyakorolnod a mintázást, majd a munkafelületen a kisebb egyszerűbb részeken kezd meg a munkát!

Száradási ideje kb. 6-8 óra 20-22 °C levegőhőmérséklet és megfelelő szellőztetés, ventilálás mellett. Kiadóssága: 1 m2/kg/réteg.

Kiszerelések:

 • 6 kg
 • 20 kg

 

7. Lazúrozás

A HARZO lazúrt a megszáradt HARZO 3 struktúr festékre kell fel kenned, festőhenger és ecset alkalmazásával. Mivel az anyag gyorsan száradó, ezért érdemes csukott ablaknál végezned ezt a munkafolyamatot. A festőhengerből használj kisméretűt, 10 cm-es hosszút és kb.17mm szőrhosszúságút. Márványos felület kialakításánál a lazúrt kisebb szabálytalan foltba (kb.60cm x 60cm) kend fel, NE LEGYEN SZÖGLETES FORMÁJA  inkább amolyan amőba szerű, szabálytalan.

Amennyiben így dolgozol, elkerülöd a szabályos hibák kialakulását, amik nem igazán szépek.

Lazúrozáshoz a Schuller márka MICROLINE PRO 17mm szőrhosszúságú festőhengerét használd és jó minőségű ecsetet!

A szabálytalanul felkent lazúr anyag után közvetlenül, a gumilapáttal (Kubala vagy MAPEI márkanevű fugázásra használatos gumilapát)  dolgozd, simítsd el a lazúrt. Nyomd rá a gumilapátot, szedd le a felesleges lazúranyagot majd a gumilapáttal helyezz belőle vissza és így tovább…, mindezt tetszőlegesen, kreatívan ismételgetve, szabálytalan mozdulatokkal haladva. Kezdj a kisebb falrészekkel, csináld meg faltól falig, majd szedd ki a fugaszalagot, amíg a lazúr nem szárad meg teljesen, majd folytassd a következő falfelületen ugyan így. Egy falrész elkészítése és a fugaszalag kiszedése után pihenhetsz, akár kávézhatsz is egyet, majd nekiállhatsz a következő falrésznek. Viszont a lazúr kenése és gumilapátolása folyamatos, megállás nélküli munkafolyamat legyen!!

A HARZO Lazúr felhordásának számtalan kreatív módja létezik, ezért javasoljuk hogy készíts mintatáblákat, gyakorolj rajtuk, esetleg kisebb felületeken a garázsban a lakás eldugottabb zugaiban gyakorolj!

TIPP: A megszáradt HARZO 3 struktúr festésre a színezett HARZO Lazúr felkenése előtt, a HARZO Lazúrt színtelen állagában felkenheted egy rétegben.                                                           

Így a megszáradt HARZO 3 struktúr anyag kevésbé fogja beszívni a színezett Lazúr anyagát. Ezzel meghosszabbodik a színezett Lazúr bedolgozhatósági ideje ami megkönnyíti a munkádat!

A HARZO Lazúr színezése: legegyszerűbb módja a HARZO Lazúr színezésének ha festékboltban NCS vagy RAL színkártya alapján kiválasztott színre kevert vizes bázisú falfestékkel (mindegy hogy kül vagy beltéri) színezed meg.

Színezés aránya: 1 liter HARZO Lazúrhoz önts min. 2 dl megszínezett falfestéket, ha erősebb színt szeretnél akkor max.4 dl-t.

Továbbá színezheted kézi vizes bázisú színező pasztákkal kreatívan, ízlés szerint.

 

Száradási ideje: kb.20-30 perc, 20-22 °C levegőhőmérséklet és megfelelő szellőztetés mellett. Kiadóssága: 12-15 m2/liter/réteg

Kiszerelések:

 • 250 ml
 • 1 liter
 • 2,5 liter
 • 5 liter

 

8. Lakkozás

A HARZO 3 struktúrfesték száradása után következhetnek az utolsó apróbb javítások, majd a HARZO két komponensű vizes lakk felkenése, úgy hogy az első réteghez 5% vizet kell hozzáadnod. Majd 2-3 óra száradás után még egyszer le kell kenned, de víz hozzáadása nélkül. A második réteg felkenése után is minimum 2-3 óra száradási időt biztosíts. Amíg nem ismered meg az anyag viselkedését,  egyszerre mindig csak egy falrészt kenj le, majd utána a következő falrészt. A két komponensű lakkot figyelmesen kezeld!! Amennyiben szükséges a lakkot beosztani, többfelé mérni, használj digitális háztartási mérleget a kiméréshez és ügyelj a súlyrész arányok pontos betartására!

A lakk bekeverése az A. komponens felkeverésével kezdődik, majd az A. és B. komponens összeöntése és átkeverése következik tiszta vödörben, tiszta keverőszárral, 5-6 percig keverd, hogy a kémia folyamatok beinduljanak. Kényelmesen kb. 2 óra áll rendelkezésedre a lakk felkenéséhez, azután a lakk el kezd bekötni a vödörbe. Mindig tiszta hengerrel, ecsettel és lehúzó ráccsal dolgozz!! Lakkozáshoz érdemes rétegenként új hengert, ecsetet, lehúzó rácsot alkalmazni amennyiben nem tudod alaposan kimosni!

Száradási idő rétegenként:  kb.2-3 óra, ami függ a levegő hőmérséklettől és a szellőztetés lehetőségeitől.

Kiadóssága: 10-12 m2/kg/réteg

Kiszerelések.

 • 1 kg (A+B komponens)
 • 4 kg (A+B komponens) 

 

9. Ápolás, fényezés

A HARZO Fényesítő-Ápoló a megszáradt lakkok mikronnyi, szabad szemmel nem látható pórusait tömíti be és koptató hatásoktól megvédve alkot védő réteget, ami nagyon könnyen takarítható, tisztántartható. Számtalan réteg felhordható egymás után a száradást követően. Az ápolóval hetente, havonta, évente újra és újra ápolhatod a felületet, biztosítva fényét és a takarítás könnyeddé válásának élményét.

HARZO Fényesítő-Ápoló vízszerű, fehér színű, száradás után színtelenné váló folyadék. A teljesen megszáradt lakkon két-három rétegben egy mikro szálas felmosó mop alkalmazásával kell eldolgoznod, egyenletesen szétoszlatnod. A Fényesítő ápolót rövidszőrű (kb. 10 mm szőrhosszúságú) festőhengerrel lehet felhordani az oldalfalra, vagy a moppra felhengerezni, majd egyenletesen szétoszlatni moppal az oldalfalon.  Ügyelj arra hogy ne folyjon meg!!

Rétegek közötti száradási idő kb. 30-40 perc, hőmérséklettől függően.

Kiadóssága kb. 60 m2/liter/réteg.

Kiszerelések:

 • 0,5 liter
 • 1 liter

A HARZO FÉNYESÍTŐ-ÁPOLÓT ÉRDEMES MEGŐRIZNI!

Bármikor ápolható, frissíthető vele az így elkészített munkafelület és nagyon kiadós.

Alkalmazható továbbá: fényében kopott, festett vagy lakkozott fa, bútor, lakkozott parketta, laminált parketta, linóleum valamint zománcfestékkel festett felületeken megújítás, ápolás céljából.

Selyem-matt és fényes változatban kapható.

A lakkozáshoz és a Fényesítő ápoló kenéséhez kesztyűt ajánlott viselni mert nagyon ragaszkodó anyagok!

Fényezés befejeztével a mikro szálas rongyot vízzel alaposan mosd el és csavard ki, így újra használható marad!

Zuhanyzók oldalfalainak alapozására MINDEN ESETBEN a HARZO T-16 2K kétkomponensű alapozót kell alkalmazni! Kádak körül és egyéb oldalfalak illetve járófelületek esetében NEM KELL alkalmazni a HARZO T-16 2K alapozót!

Épített tusolókban, nagy forgalmú fürdőkben, öltözőkben, ipari környezetben NE alkalmazzák szakember segítsége és a gyártó szakirányú tanácsai nélkül! Ezekben az esetekben keressék fel alkalmazás technikus kollégáinkat az  [email protected] vagy Tel: 06 70 623 7610 elérhetőségeken!

 

Bevásárlólista

Felhasznált termékek

Speciális előkevert vödrös glettanyagok

HARZO Fix Csempeglett hídképző

Struktúraképző, bevonó és díszítő anyagok

HARZO 3 Struktúra festék

Díszítő falvédő, bútorfelújító anyagok

HARZO Fal-Lazúr díszítő és impregnáló

Két komponensű lakk és fényesítő-ápoló anyagok

HARZO Kétkomponensű Vizes Lakk

Két komponensű lakk és fényesítő-ápoló anyagok

HARZO Fényesítő-Ápoló